| General OSGB | Blog

Temel Hijyen Eğitimi, Sanitasyon

Çalışanların işyerlerini ve kendi sağlıklarını herhangi bir risk altına sokmadan yaptıkları temizlik faaliyetlerinde dikkat etmeleri gereken her türlü tedbir temel hijyen eğitimi ile verilmektedir. İnsan vücudunun temizlik faaliyetlerinden zarar görmemesi için alınacak her türlü önlem bu tür eğitimler ile verilmektedir.

Özellikle gıda sektöründe toptan veya perakende satış, depolama, nakliye yapan tüm firmalarda, su depolama, üretim, şişeleme ve paketleme yapan fabrika ve işletmelerde çalışan herkesin hijyen eğitimi konusunda bilgi sahibi olması sağlık ve iş güvenliği açısından gereklidir. Bu sektörlerin yanı sıra hazır yemek şirketleri, lokantalar, bankalar, hastaneler ve yemekhanesi bulunan okullarda temizlik hizmetlerinden sorumlu personelin alacağı temel hijyen eğitimi, iş güvenliği uzmanları tarafından teknik olarak, işyeri hekimleri tarafından ise bilimsel olarak sunulmaktadır.

Temel Temizlik Eğitimi
Temel Hijyen Eğitimi Konu Anlatımı
Temel Hijyen Eğitimi Sanitasyon
Temel Temizlik Hijyen Eğitimi

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri tarafından verilen bu tür eğitimlerdeki temel amaç herhangi bir bulaşıcı hastalığa mahal vermeden personelin sağlığının korunmasıdır. Kullanılan kimyasal maddelerin miktarları ve kulanım şekli  dolaylı olarak çalışan tüm personelin da sağlığını ilgilendirdiği için, asıl olarak verilecek hijyen eğitimi işletmelerde ve binalarında soluk alıp veren, yemek yiyen, yemekhaneleri kullanan, tuvaletleri ve lavaboları kullanan herkesin sağlığını da etkilemektedir.

Temizlik personeli hijyen eğitimi

Temizlik personeli hijyen eğitimi öncelik çalışanın sağlığını korumak olmak üzere, ürünün ve işyerinin güvenliği için de gerekli bir eğitimdir. Temizliği tehdit eden tüm mikrop ve bakterilerin nasıl öldürüleceği, kişisel hijyenin nasıl korunacağı, kullanılacak hijyenik maddeler, genel hijyenin nasıl sağlanacağı gibi konular bu eğitimlerde personele kazandırılması hedeflenen kazanımlardır.

Temizlik personeline hijyende en önemli organın eller olduğu, bulaşıcı hastalıkların en fazla eller aracığı ile bulaştığı anlatılmalıdır. Bu nedenle ellerin hijyeni eğitimin en önemli parçasıdır. Ellerin hangi sıcaklıkta yıkanması gerektiği, temizleyici kimyasalların nasıl kullanılacağı, temizlikte kullanılacak alkolün oranı gibi konular personelin anlayacağı şekilde aktarılmalıdır.

Temizlik personeli hijyen eğitimi konaklama işinde çalışan personellere de verilmektedir. Bu tür konaklanan işletmelerde yemekhane ve tuvaletlerin kullanımını da kapsayacak şekilde uygulamalı eğitimler ile verilmelidir.

Temizlik personeli hijyen eğitimi almak zorunda mı?

Hangi sektörde olursa olsun temizlik personeli hijyen eğitimi almak zorunda mı sorusunun cevabı daima evet olmaktadır. Bazı iş başvurularında teslim edilmesi gereken belgeler arasında temel hijyen eğitimi sertifikası da istenmektedir. Ancak çoğu işte iş başı eğitimler adı verilen hizmet içi eğitimler ile de bu eğitim verilerek eş zamanlı şekilde uygulanması sağlanmaktadır.

Pratikte nasıl uygulanacağı eğitmenler tarafından gösterilerek anlatılmaktadır. Hijyen eğitiminin teorik kısmı da bulunmaktadır. Önce teorik bölüm anlatılır, ardından akabinde uygulaması aktarılır. Böylece bir bütün halinde eğitimler tamamlanmış olur.

Hijyen eğitimi yönetmeliği 2020

Hijyen eğitimi yönetmeliği 2020 yılında üzerinde değişiklik yapılmadan uygulanacaktır. Özellikle ortak sağlık ve güvenlik birimleri ve işyeri sağlık ve güvenlik birimler tarafından dikkatle takip edilmesi gereken mevzuat hükümlerine tamamen uyulmalıdır.

Bu yönetmelik maddelerine göre temizlik personeline verilecek hijyen eğitiminde hijyen ile ilgili temel kavramlar, sağlık terimleri, besinlerin zarar göreceği maddeler, personelin kişisel temizliği, işyerinin genel temizliği, mutfakların temizliği, tuvaletlerin ve lavaboların temizliği, dezenfeksiyon işlemleri, HACCP örnekleri, gıda zehirlenmeleri ve belirtileri, ellerin temizliği, maske kullanılması, kimyasalların yapısı ve kullanımı, kimyasalların fazla ve yanlış kullanımı sonucunda insan sağlığı üzerinde ortaya çıkacak belirtiler anlatılmaktadır.

Temel hijyen eğitimi temizlik personelinin tamamına verilmelidir. İşe yeni giren her çalışanın bu eğitimi alması iş güvenliği uzmanı tarafından sağlanmalıdır. İşyeri temsilcisi hijyen eğitimi almayan personelinin takibini yapmalı ve iş güvenliği uzmanı ile birlikte koordine sağlamalıdır.

Blog

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.