Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 1 Temmuz 2015’ten itibaren belirli koşullara sahip firmalara zorunlu tuttuğu tehlikeli madde danışmanlığı, uygulanmadığı takdirde ceza-i müeyyidesi olan danışmanlıktır.
Nakliyat sektöründe hizmet veren firmalara yönelik getirilen bu zorunluluk çalışma alanında tehlikeli madde bulunan işletmeleri de kapsamaktadır. Taşımacılık alanında kara, hava, deniz ve demiryolu nakliyesi yapan tüm şirketler bu danışmanlık hizmetinden faydalanmak mecburiyetindedir.
Önemli bir görev yerine getiren tehlikeli madde güvenli danışmanı eğitimi ücreti ülke genelinde standart olmaktadır. Birçok yetkili firma tarafından verildiği için ücretlerin birbirinden farklı olmaması gerekir.
Danışmanlık eğitimi sonunda ilk kez verilen sertifikanın ücretiyle, yenileme ücreti veya kayıp nedeniyle yenileme ücreti farklı olmaktadır. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı sıfatıyla çalışma hayatında yer alan kişilerin aldıkları ücret de yüksek olmaktadır. Bakanlık tarafından zorunlu tutulduğu için firmaların bu iş için ayırdıkları bütçe de önemli seviyelerde kalmaktadır.
İş sağlığı alanında mümkün mertebe iş kazalarını önlemek ve meslek hastalıklarına yakalanmayı minimum seviyeye indirmek tehlikeli madde güvenlik danışmanlarının da sorumluluğundadır. Özel olarak tek tek tüm çalışanların eğitimden geçirilerek önlemleri kendilerinin de almasını sağlamak, genel olarak ise işletmenin bütününde üretim verimliliğini engellemeyecek şekilde tedbirler alınmasını sağlamak çok önemlidir.
İş güvenliğinin önem kazanmasıyla birlikte önemli şekilde açık olan kadrolara atanacak tehlikeli madde güvenlik danışmanı kimler olabilir? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumları tarafından verilen sertifikayı alabilecek kişiler hangi bölümden mezun olmalıdır açıklayalım.
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı eğitimini alabilmek için üniversitelerden herhangi bir bölümden lisans programını tamamlamış olmak yeterlidir. Toplamda 49 saatlik bir eğitim programı gerçekleştirilmektedir. Bu eğitimin sonunda ise Bakanlığın yaptığı merkezi sınavda başarılı olmak şartı vardır.
Bu eğitim haricinde tehlikeli madde güvenlik danışmanı olmak isteyen kişilerin ayrıca yangın eğitimi de almaları şartı bulunmaktadır. Bu eğitimi MEB tarafından yetki verilmiş kurumlar ve itfaiye müdürlükleri verebilmektedir.
12 aylık bir dönem içerisinde yaptıkları faaliyetlerle, bünyesinde tehlikeli madde güvenlik danışma bulundurma zorunluluğu olan firmaların taşıması gereken şartlar;
Tek bir tehlikeli madde güvenlik danışmanı en fazla 5 işletmeye danışmanlık yapabilmektedir. Tek bir işletme için yapması gerekenler arasında, işletmenin uluslararası prosedürlere uygunluğunu denetlemek, protokollere uygunluk için rehberlik etmek, yıl sonunda tehlikeli madde işlemleri ile ilgili işletme raporunu hazırlamak, bakanlığa ait merkezi kayıt sistemine raporları ve verileri işlemek, çalışanların hepsine danışmanlık ve risk eğitimi vermek, çevre koruma şartlarına riayet edilmesi için danışmanlık yapmak bulunmaktadır.
Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik