Birçok işyeri çeşitli tehlikelere açık ve risk derecesi de yüksek işyerleri kapsamında değerlendirilebilir. Risklerin en aza indirgenerek tehlikelerin de azaltılması için temel iş güvenliği eğitimi noktasında çalışanların teşvik edilmesi de gerekiyor. Temel iş güvenliği eğitimi kapsamında kişilerin çalıştıkları yerde daha da dikkatli ve kontrollü olmaları sağlanmaktadır.
Günümüzde inşaat sektörü başta olmak üzere endüstriyel alanlar, fabrikalar ve madenler gibi iş alanlarında tehlikeler her an olabilir. Tehlike ile birlikte insanların can ve mal güvenliği de risk altındadır. İşveren başta olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının da burada devreye girerek bu tehlike durumlarını en aza indirgemesi gerekmektedir.
Tehlike durumlarının oluşmasını engellemek için de çalışanların mutlaka dikkatli olmaları gerekmektedir. Nerede, nasıl biçimde davranması gerektiğiyle alakalı eğitimler de yine temel iş güvenliği eğitimleri kapsamında verilmektedir. İş güvenliği uzmanlarının da katılması gereken bu tür eğitimlere çalışanların da katılması gerekmektedir.
Temel iş güvenliği eğitimine katılanların eğitimi başarılı bitirmesiyle birlikte temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi sertifikası almaya da hak kazanacaktır. Temel iş güvenliği eğitimini başarıyla tamamlayan kişiler ağır işlerde dahi çok dikkatli biçimde davranarak tehlike oranlarını da en aza indireceklerdir.
Temel iş güvenliği eğitimi kapsamında kişiler çeşitli konular üzerinde bilgiler edinir. Özellikle de ağır işlerde çalışan kişiler bu noktada nerede, nasıl biçimde davranacaklarını en iyi biçimde kontrol edecektir. İşverenler tarafından da denetiminin yapılması gereken bu eğitimlerin mutlaka alınmasında yarar vardır.
Nitekim ülkemiz genelince inşaat sektörü oldukça yaygınlık göstermektedir. İnşaat sektöründe tedbirlerin alınmamasından kaynaklı olarak tehlikelerin görülmesi insanların can ve mal kaybı yaşamasına da sebep olabilir. Bu kapsamda kişilerin eğitimler bazında edineceği bilgiler ile birlikte çok fazla tecrübeye ve bilgiye sahip olacakları da gerçektir.
Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği kapsamınca artırılan tehlikeli faaliyetlere karşı önlemler kaza risklerini de en aza indirgemektedir. Nitekim iş güvenlik uzmanları elde ettiği bilgi ve birikimler ile birlikte son derece kapsamlı ve kompleks biçimde çalışmalarını sürdürmektedir.
İnşaat, fabrika, sanayi ve endüstriyel alanlarda çalışan işçilerin de bilgilerini artırarak iş güvenliği uzmanlarına yardımcı olmaları da gerekmektedir. İş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının aynı zamanda işverenler tarafından iş alanlarına çağrılarak işe dahil edilmeleri de gerekmektedir.
Nitekim ağır işlerde oluşabilecek patlamalar, yanmalar, düşmeler ya da buna benzer birçok olaylar kişilerin can kaybına bile sebep olabilir. Bu kayıpların yaşanmaması, bununla da birlikte tehlike durumlarının en aza indirgenerek risk oranının da azaltılması için iş güvenliği uzmanlarına her zaman için gerek vardır.
Temel iş güvenliği eğitim konuları çeşitli kategorilere ayrılır. Buna göre;
Genel konular şunlardan oluşmaktdır:
Sağlık konuları şunlardan oluşmaktadır:
Teknik konular ise;
Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik