| General OSGB | Blog

Koronavirüs İş Yerinde Bulaşırsa İş Kazası Sayılır mı?

Koronavirüs, diğer bir adıyla covid 19, yeni tip bir virüs olup bulaşıcı hastalık niteliği taşır. Virüse yakalanan birey toplumdan ayrıştırıp izole edilir. Bu virüs dünya genelini sarsan bir pandemi süreci oluşturmuştur.

Çin'in Vuhan kentindeki bir gıda pazarından yayıldığı söylenen yeni tip covid 19 yavaş yavaş dünya geneline yayılıp toplu önlemler alınmasına sebep olmuştur. Ağır zatürree semptomları ile kendini belli eden bu bulaşıcı hastalığın en ciddi komplikasyonu ölümdür. Bu sebeple pandemi sürecine yol açmıştır. Bu süreçte birçok iş yerleri kapatılırken kimi iş yerleri de kısa süreliğine çalışmayı durdurmuştur. Bunların yanı sıra üretimi durdurmayan iş yerlerinde hastalığın yayıldığı gözlemlenmiştir. Bu sorun da akıllara iş yerinde bulaşan virüsün iş kazası niteliğinde olup olmadığı sorusunu getirir.

Koronavirüs İş Yerinde Bulaşırsa Ne Yapması Gerekir?
Koronavirüs İş Yerinde Bulaşırsa Ne Olur?
Koronavirüs İş Yerinde Bulaşırsa Ne Olacak?
Koronavirüs İş Yerinde Bulaşırsa Nasıl Olur?
Koronavirüs İş Yerinde Bulaşırsa Nasıl Davranması Gerekir?
Koronavirüs İş Yerinde Bulaşırsa Nasıl Davranması Gerekir?
Koronavirüs İş Yerinde Bulaşırsa İş Kazası Sayılır mı?
İşçinin Covid 19 ile Enfekte Olması

Koronavirüs İş Kazası Sayılır mı?

Bu soru çalışan bireylerin sıkça araştırdığı bir konu halinde. Koronavirüsün iş kazası sayılabilmesi için öncelikli şart çalışanın sigortalı olmasıdır. Sigortalı çalışan kişi iş yeri sınırları içindeyken ya da iş yerine gidip geldiği taşıtın içindeyken hasta olursa bu iş kazası olarak değerlendirilir. Veyahut sigortalı çalışan birey, iş yerinin talimatı ile gönderildiği yerde salgına yakalanırsa bu da iş kazası olarak değerlendirilir.
Is yerinde bulaşan virüs iş kazası sayılır fakat virüsün iş yerinde bulaşıp bulaşmadığını kanıtlamak zordur.

Coronavirüs 14 günlük bir kuluçka süresine sahiptir. Bu 14 günün sonunda belirti vermeye başladığı zaman, 14 gün önce iş yerinde olup olmadığını ve iş yeri dışında başka toplu ortama girmediğinin kanıtlanması gerekir.

İş Yerlerinde Alınacak Koronavirüs Tedbirleri Belirlendi

Pandemi süresi boyunca her alanda çeşitli önlemler alınmaya başlandı. Sıkı tedbirler ile salgının daha çabuk atlatılması hedefleniyor. Bu doğrultuda çalışmayı durdurmayan iş yerlerinin çok sıkı tedbirler alması sağlanıyor. Bu önlemler iş yeri servislerinden başlayarak iş yerine kadar uzanıyor. Servislerin her gün dezenfekte edilip temizlenmesi sağlanmalıdır. Koltuklara tekli oturulması ve servise binmeden önce herkesin maske taktığına emin olunması gerekiyor. İş yerlerine sosyal mesafeyi baz alarak giriş sağlanıp, kapıda otomatik ateş ölçer ile herkesin tek tek ateş değerlerine bakılmalıdır.

İş yerlerinin her gün dezenfekte ediliyor olması gerekir. Çalışanların hepsinde maske, eldiven bulundurması ve sosyal mesafeyi esas alarak çalışma ortamı sağlamaları gerekir.  Yemek molalarına toplu çıkılması yerine sayılı şekilde çıkılması ve farklı masalarda oturtarak yemek yemeleri gereklidir. Iş yerinin giriş ve çıkışları da dâhil olmak üzere farklı yerlerinde dezenfektanlar yerleştirilmelidir. Kendinde hastalığın belirtisini hisseden çalışan, iş yeri sağlık görevlisine gitmelidir. Sağlık görevlisinin olmadığı durumlarda acilen sağlık kuruluşlarına yönlendirilmesi gerekir. Masa başı işlerde kullanılan klavyeli cihazların sık sık dezenfekte edilmesi sağlanacaktır.

Koronavirüs İş Yerinde Bulaşırsa İş Kazası Olur mu?

İşçinin Virüs Salgını Sebebiyle Çalışmaktan Kaçınma Hakkı Var Mıdır?

Sözleşmeli olarak çalışan işçi bu durumda sözleşmesini bir şart koşulmaksızın iptal edebilir. Aynı doğrultuda, işveren de işçinin sözleşmesini iptal edebilir. Coronavirüs bir "zorlayıcı sebep" olarak nitelendirilir. Zorlayıcı sebebin olduğu durumlarda işçinin işten  çıkması ya da çıkarılması sonucunda, işçi kıdem tazminatına hak kazanır. İşçinin isteği dâhilinde olmadan ücretsiz izne çıkarılması yasal olmayıp, işçiye kıdem ve ihbar tazminatı hakkını aynı anda doğurur. Fakat iki taraflı kabul dâhilinde ücretsiz izine çıkarılma yasaldır. Yani işçi coronavirüs sebebi ile işten çıkabilir ve var olan sözleşmesi de bu doğrultuda feshedilmiş olur. Ücretli izin verme de iş yerlerinin inisiyatifine kalmış bir durumdur. 

Blog

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.