| General OSGB | Blog

Patlamadan Korunma Dokümanını Kim Hazırlar?

İş yerleri ile ilgili olarak iş güvenliği açısından bazı sınıflandırmalar bulunmaktadır. Özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli şeklinde ABC sınıfları bulunmaktadır. Bu sınıflandırmanın içerisinde bazı işyerlerinde patlayıcı madde ile çalışmak gerekmektedir. Patlayıcı madde ile gerçekleşen veya yanıcı madde bulunan işyerlerinde patlamadan korunma için bazı önlemlerin alınması gerekmektedir.

Özellikle işçi güvenliği açısından da iş güvenliği açısından patlayıcı yanıcı madde bulunan bir işletme var ise burada çalışan bütün personelin bilgilendirilmesi gerekir. Olası bir patlamada yapılması gerekenler veya patlamayı önleme adına yapılan bütün düzenlemelere patlamadan korunma dokümanı adı verilmektedir.

Patlamadan Korunma Doküman
Patlama Riski Nasıl Değerlendirilir?
Patlama Riski Nasıl Değerlendirilmeli
Patlamadan Korunma Dokümanı Yönetmelik
Patlamadan Korunma Dokümanı Mevzuat
Hangi Firmalar Patlamadan Korunma Dokümanı Hazırlamakla Yükümlü
Patlamadan Korunma Dokümanı Nasıl Hazırlanır?
Patlamadan Korunma Dokümanını Kim Hazırlar? (Nasıl Hazırlanır?)

Patlamadan Korunma Dokümanı Nasıl Hazırlanır?

Çalışma ortamında patlayıcı ile ilgili herhangi bir durum söz konusu olan işletmeler patlamadan korunma dokümanı hazırlamak zorundadırlar. Bu durum resmi gazetede yayınlanarak tamamen zorunlu tutulmuştur. Çalışma alanında herhangi bir patlayıcı, yanıcı veya parlayıcı bir kimyasal bulunuyor ise bu bölgede muhakkak risk hesabının yapılması gerekmektedir. Patlamadan korunma dokümanı hazırlanırken öncelikli olarak malzemeler ile ilgili ayrıntılı bilgi edilmesi gerekmektedir. Belirlenen kimyasalların bölge hesaplaması yapıldıktan sonra dokümanın oluşturulması aşamasına geçilir.

Hangi Firmalar Patlamadan Korunma Dokümanı Hazırlamakla Yükümlü

Patlamadan korunma dokümanı hazırlanması gereken birçok farklı iş yeri bulunmaktadır. Bunlar arasında örnek gösterilebilecek olanlardan bir tanesi benzin istasyonları diyebiliriz.

Benzin yanıcı bir madde olmasından dolayı bu alanla ilgili yapılan çalışmalarda muhakkak patlamadan korunma dokümanı hazırlanmak zorundadır. Ayrıca Doğalgaz dolum istasyonları ve boyahanelerde yine patlamadan korunma dokümanı hazırlamakla yükümlü işyerleri arasında gösterilebilir. Bazı alanlarda tehlikeli gaz veya tozun depolama tankları bulunmaktadır. Bu tankların bulunmuş olduğu alanlarda da yine bu belgenin hazırlanması zorunlu tutulmaktadır.

Patlamadan Korunma Dokümanı Nasıl Olmalı?

Patlamadan Korunma Dokümanı Mevzuat

Patlamadan korunma dokümanı ile ilgili olarak mevzuatta en önemli kural işyerinde çalışan işçilerin sağlık ve emniyetinin tamamen güven altına alınması temelinde oluşmuştur.

Patlamadan korunma dokümanı ile ilgili olarak gerekli analizler yapılır ve bunlara uygun koruma sistemleri oluşturulur. Ayrıca bütün işletmelerde proses güvenliği oldukça önemlidir. Patlayıcılardan korunmak için iki farklı yönetmelik bulunmaktadır. Bu yönetmeliğe göre ortamda bulunan patlayıcı maddelerin zararından personelin korunması için bazı önlemlerin alınması ve durumlar incelenmektedir. Diğer yönetmelik ise herhangi bir patlama durumuna karşı cihazların ayarlanması ve kullanılması ile ilgili çalışmaları düzenlemektedir.

Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik

Patlayıcı maddeler ile ilgili çalışan iş yerleri bu konu ile ilgili önlemleri almak zorundadır. İşverenin patlamaların önlenmesi için gerekli olan bütün önlemleri alırken bazı hususlara dikkat etmesi gerekir. Bunlardan en önemlisi patlayıcı ortam oluşmasını önleyecek şekilde bir düzenleme yapılmasıdır. Böyle ortamda yapılan işlemde patlayıcı ortam oluşması engellenemiyor ise patlayıcı ortamın tutuşmasını önleyecek düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Patlayıcı ortam gerçekleşse bile işçilerin bu ortamda zarar görmemesi sağlanmak zorundadır.

Patlama Riski Nasıl Değerlendirilmeli

Patlayıcı ortam oluşması ile ilgili olarak önlemler alınırken patlama riski değerlendirmelidir. Burada en önemli şey patlayıcı ortam oluşabilecek ise bu alan ile ilgili olarak bazı yükümlülüklerin yerine getirilme zorunluluğudur. Dokümanda patlama, tutuşma riskinin belirlenmesi ve düzenlenmesi en önemli adımı oluşturacaktır. Tehlikeli yerler kendi içerisine sınıflandırılarak bunlara karşı önlemlerin alınması da işverenin iş yeri ile ilgili yapması gereken risk yönetimi ile ilgili diğer bir adımdır.

İşyerinde kullanılan bütün ekipmanların resmi gazetede yayınlanan ve sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliğine uygun şekilde düzenlenmesi lazım. Yapılan bütün bu ayarlamalardan sonra işyeri belirlenen kanunlar çerçevesinde periyodik olarak kontrollerini gerçekleştirmek zorundadır.

Blog

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.