| General OSGB | İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

Kendi İşyerimde Nasıl İSG Uzmanı Olabilirim?

Bir işyeriniz var veya bir işyerine ortaksınız. İş güvenliği uzmanı olma şartlarını da taşıyorsunuz. Peki kendi işyerimde nasıl İSG uzmanı olabilirim diye hiç düşündünüz mü? Eğer düşündüyseniz cevabı için doğru yerdesiniz.

Kendi işyerinizde İSG uzmanı olarak görev almak için tabi ki taşımanız gereken şartlar var. Bunlardan ilki İSG uzmanı olabilme koşullarına sahip olmanızdır. Bunun için teknik bölüm mezunu bir mühendis veya teknik eğitim öğretmenliğinden mezun olan bir meslek dersleri öğretmeni olmanızdır. Öğretmen olarak bir kamu kurumunda çalışıyorsanız zaten böyle bir şey mümkün değil ancak mezuniyetiniz teknik öğretmenlik ise ve atamanız olmamışsa bu mümkün.

Kendi İşyerimde İş Güvenliği Uzmanı Olarak Çalışabilir miyim?
Kendi İşyerimde İş Güvenliği Uzmanı Olarak Çalışmanın Şartları Nelerdir?
Kendi İşyerimde Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olarabilirim?
Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olursunuz?

Ayrıca 2 yıllık meslek yüksekokullarının iş sağlığı ve güvenliği bölümünü bitirip Bakanlığın sınavında C sınıfı, B sınıfı veya A sınıfı İSG uzmanı olmayı hak ettiyseniz; o zaman kendi işyerinizde İSG uzmanı olarak çalışabilirsiniz.

Buraya kadar olan kısmı mezuniyet ile ilgili olan kısmı. Bir de işin mevzuat ve SGK boyutu var. Bu bağlamda ilgili mevzuatlara uygun şekilde işyerinizin tehlike sınıfına göre bir iş sağlığı ve güvenliği sınıfı sertifikasına sahip olmanız gerekir. Yani işyeriniz çok tehlikeli bir sınıfta ise ona göre bir uzmanlık gerekiyor.

Kendi işyerimde iş güvenliği uzmanı olarak çalışabilir miyim?

İşyerinin tek sahibi iseniz veya ortağı iseniz kendi işyerinizde iş güvenliği uzmanı olarak çalışabilmek için tam zamanlı/yarı zamanlı çalışma durumunu optimize etmelisiniz. Yani tam zamanlı bir çalışan olarak sigortanız yatıyorsa bunu yarı zamanlı çalışan şeklinde değiştirmelisiniz.

Tam zamanlı olara çalışmak aynı işyerinde başka bir uzmanlık alanında çalışamayacağınız anlamına gelmektedir. Bunu düzeltmek için ise yarı zamanlı kategoriye geçmeniz önemlidir. SGK olarak da çalışma şeklinizi bu şekilde değiştirmelisiniz.

Aksi takdirde İSG Katip modülüne kaydınız yapılırken hata alırsınız. Bu durum kamu kurum ve kuruluşlarında ise farklı ilerlemektedir. Kamu kurumlarının çoğunda İSG uzmanları kendi bünyesinde çalışabilen bir personel ise bunun için ek bir ücret alamaması nedeniyle görevlendirmesi iç yönetmeliklerine uygun olmaktadır. Sadece mesai saati dışındaki hizmet içi eğitimlerde ek bir ücret yazıldığı için, kamu personellerinin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak kendi işyerlerinde çalışmalarında bir mahsur bulunmamaktadır.

Kendi işyerinde İSG uzmanı olarak çalışabilme şartları nelerdir?

Kendi işyerinizde İSG uzmanı olabilmek için gerekli şartlar yukarıda da çoğu sayıldığı gibi yarı zamanlı çalışmak, SGK girişinizi bu şekilde yaptırmak ve tabi ki İSG uzmanı olabilme şartlarını taşımaktır. Bir işyeri sahibinin kendi işyerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetini yürütmesi elbette ki avantaj sağlayacaktır. Ancak sadece İSG uzmanlığı bir işyerinin güvenliğini sağlamak ve çalışanların sağlığını korumak için yeterli olacak mıdır?

Doğal olarak bir işyerinde İSGB kurabilmek için gerekli olan iki personelden biri İSG uzmanı ise diğeri de işyeri hekimidir. Yani siz kendi işyerinizin İSG uzmanı olursanız, mevzuata göre yanınıza bir de işyeri hekimi istihdam etmeniz gerekecektir.

Bilindiği gibi işyerlerinin iş güvenliği hizmetini yürütmek üzere OSGB firmalarıyla anlaşma yapması veya kendi işyerinde İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi kurması gerekir. Eğer kişi kendi sahibi olduğu bir işyerine kendisini İSG uzmanı olarak tanımlamak istiyorsa, o halde işyerinde İSGB kurması ve yanına işyeri hekimi görevlendirmesi gerekir ki; işyerinin sağlık ve güvenlik hizmetleri yasalara uygun şekilde yürütülsün.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.