Tehlike sınıflarına göre görev yetki ve sorumluluk alanları farklı olan görevliler ile ilgili iş sağlığı ve iş güvenliği ne iş yapar? Sorusu sıklıkla gündeme gelmektedir. Bu sebeple bu yazımızda bu konuları irdelemeyi amaçladık. Tüm detayları ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı hakkında merak ettikleriniz yazımızın devamın yer alıyor.
Hangi sektör olduğu fark etmeksizin hemen hemen birçok işletme iş sağlığı ve iş güvenliği görevlisi çalıştırmakla yükümlüdür. İş yeri az tehlikeli sınıfta yer alsa da tehlikesi çok olsa da devlet tarafından zorunlu kılınan bir takım kriterleri yerine getirmek zorundadır. Bu kriterlerin başında da en az bir adet olmak üzere görevli çalıştırmak gelmektedir. Buna göre iş sağlığı ve iş güvenliği ne iş yapar? Sorusu sorulduğunda verilecek cevap aslında oldukça basit olmakla birlikte, görevlinin yetki ve sorumluluklarını belirtmekte fayda bulunmaktadır.
İş sağlığı ve iş güvenliği teknikeri nedir? Sorusunu soruyorsanız bu işe merak sarmış olabilirsiniz. Personelin, mülkün, çevre ve halkın tehlike yaşamasını önlemek için bulunduğu iş yerinde bir takım testler uygulayarak oluşabilecek tehlikeleri ölçme sorumluluğunda olan kişi iş güvenliği teknikeridir.
İş sağlığı ve iş güvenliği üzerine meslek edinme gayesi içerisinde olanların merak ettiği iş sağlığı ve iş güvenliği teknikeri mesleği nedir? Nasıl olunur? Gibi soruları yanıtlayarak yazımızın bu bölümünde sizleri aydınlatmaya çalışacağız. İş yerlerini oluşabilecek tehlikelere karşı tedbir almayı, iş yerlerini sağlığa uygun olmayan koşullardan temizlemeyi, daha kaliteli çalışma alanları oluşturmayı ve tüm bunları bir plan sistemi çerçevesinde gerçekleştiren görevli mühendise bağlı çalışanların bu işi meslek olarak edinmeleridir. Bu mesleği icra etmek isteyen kişilerin iki yıllık önlisans programlarından iş sağlığı ve güvenliği bölümünden mezun olmaları yeterli olmaktadır.
Birçok sektörde yaşanan ciddi iş kazaları sebebi ile iş sağlığı ve iş güvenliği mesleği günümüzün aranan ve istihdamının çok olduğu meslekleri arasında yerini almış durumdadır. Mühendis ve mimarlar ile teknikerler gerekli eğitimleri tamamladıktan sonra aldıkları belgeler ile A sınıfı, B sınıfı ve C sınıfı işlerde çalışabilmektedirler. Peki, iş sağlığı ve iş güvenliği iş imkânları nelerdir? İş imkânı açısından zorlanmadan iş sahibi olunabilecek bu meslek sayesinde gerek özel sektör, gerek kamu sektörü olmak üzere iş yerlerinin tehlike sınıflarına göre çalışma şansı bulunmaktadır. Her bir tehlike sınıfının bir belgesi olup Asınıfı belgesi ile oldukça tehlikeli iş yerlerinde görev alarak yüksek kazançlar elde etmek de mümkün olmaktadır. Tehlike sınıflarına göre gelirlerin değişkenlik gösterdiği açık ve nettir. Çalışmak istediğiniz veya merakınızın olduğu sektörleri tercih etmek için öncelikte o sektörde çalışmak için sahip olmanız gereken sınıfın ne olduğunu bilmeniz doğru olacaktır. Bu şekilde iş istihdam şansınız da artacaktır.
Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik