| General OSGB | İş Güvenliği Uzmanlığı

İş Güvenliği Uzmanlığı mı? İş Güvenliği Mühendisliği mi?

Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği alanında en popüler meslek dalı iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığıdır. Bunun dışında bir de bazı işletmelerin veya şirketlerin iş ilanlarında iş güvenliği mühendisi kadrosuna eleman aradıkları görülmektedir. İş sağlığı ve güvenliği uzmanının dışında iş güvenliği mühendisi başlığı altında geçen kadro aslında İSG hizmetlerini uygulayan mühendislerin yaptıkları bir meslektir. Genelde aranan nitelik üniversitenin Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun kişilerin iş sağlığı ve güvenliği sertifikası alması ile sonuçlanan ve ortaya çıkan bir meslek olarak görülmektedir.

İş Güvenliği Uzmanlığı mı? İş Güvenliği Mühendisliği mi?
İş Güvenliği Mühendisliği Nasıl Olunur?
İş Güvenliği Mühendisliği Maaş
İş Güvenliği Mühendisliği Taban Puanları
İş Güvenliği Mühendisliği Kaç Yıl?
Nasıl İş Güvenliği Mühendisliği Olunur?
İş Güvenliği Mühendisliğinde Aranan Nitelikler Nelerdir?
İş Güvenliği Uzmanı ve İş Güvenliği Mühendisi Arasındaki Fark

Genelde dünyada ve özelde Türkiye'de iş kazalarının oluşum şekillerinin değişmesi ve bunların hem işletmelere hem de ülke ekonomisine zarar vermesi iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. En gelişmiş ülkelerde bile bazen yaşanabilen iş kazaları işletmelerin ekonomik yapılarının sarsılmasına ve borsadaki hisselerinin düşmesine bile neden olabilmektedir. Bu yüzden iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları en profesyonel şekilde uzmanları tarafından yapılmalı ve meslek hastalıkları ile iş kazalarının daha yaşanmadan önce gerekli tedbirler alınarak ortaya çıkması önlenmelidir.

Nasıl İş Güvenliği Mühendisi Olunur?

Aslında devlet kadrosunda veya ÖSYM'nin açıkladığı lisans bölümlerinde iş güvenliği mühendisliği adı altında bir meslek veya bölüm yoktur ancak işletmeler bazen böyle farklı isimli kadrolar açabilmektedir. Bu isimden anlayacağımız şey iş güvenliği mühendisinin Mühendislik bölümünden mezun ve iş güvenlik sertifikasına sahip kişi olduğudur. Dolayısıyla bu kişi veya bu meslek erbabı işletmenin hem Mühendislik hem de iş güvenliği uygulamalarını yürütecek bir kadro olması şeklindedir. Tek kadroda tek maaş ile iş yaptırılacak bir meslek kodu gibi görünmektedir. Bazı şirketlerin iş ilanlarında duyuruya çıktığı iş güvenliği mühendisliği üniversitelerin elektrik-elektronik bölümlerinden mezun aynı zamanda Çalışma Bakanlığı'nın iş sağlığı ve güvenliği yetkilisi sertifikasına sahiptir.

Neticede iş güvenliği uzmanlığı ile aynı hizmeti yürütecek olan iş güvenliği mühendisleri, işletmede çalışanların sağlığından ve işyerinin güvenliğinden sorumlu olacaktır. Denetimlerde işetme sahibinin yetersizliklerini bildirmediği görüldüğünde iş güvenliği mühendisi de İSG uzmanı gibi yaptırımlara tabi olabilecektir.

İş Güvenliği Mühendisliği Maaş

İş Güvenliği Mühendislerinde Aranan Nitelikler Nelerdir?

İş güvenliği mühendislerinde aranan nitelikler iş sağlığı ve güvenliği uzmanından çok farklı değildir. İşletmede Mühendislik anlamında yükleneceği sorumluluklardan ziyade İSG hizmetleri açısından İSG uzmanı ile aynı işi yürütmektedir. Görev adı farklı olsa da görev tanımı aynı olduğu için birbirinden çok farklı olarak değerlendirilmemelidir.

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuata hakim olması, ayrıntılara önem veren bir çalışma stili benimsemesi, iş ve zaman yönetiminde etkili olabilmesi, kriz durumlarında soğukkanlılığını koruyup karar verebilmesi ve müdahale edebilmesi, ekip çalışmasına uygun olması-yatkın olması ve ekibin yönetiminde görev alabilmesi, iş güvenliği mühendisinde aranan genel nitelikler olmaktadır İSG uzmanlığından hariç olmak üzere iş güvenliği mühendislerinde A B ve C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgelerinin tümü aranabilmektedir ancak işletmelerin en fazla tercih ettiği sınıf A sınıfı olmaktadır. Saha çalışmalarına yatkın ve sahada deneyimli, çalışanların eğitimi konusunda bilgili, doküman hazırlama konusunda yetkili kişinin iş güvenliği mühendisi olarak görev yapabileceği düşünülmektedir.

 İş güvenliği uzmanlığı kadar iş güvenliği mühendisliği de profesyonel olarak yapılması gereken bir hizmet türüdür. Eğitimlerin yeterince yapılması, güvenlik tedbirlerinin alınması, kişisel koruyucu donanımların kullanılması, işaretleyicilerin konulması, uyarıcı levhaların yerleştirilmesi, ilgili risk analizinin yapılması, değerlendirmenin tamamlanması, raporların ve ilgili belgelerin hazırlanması işlemleri genel olarak önlem mahiyetinde yapılması gereken iş ve işlemler arasında geçmektedir.

İş Güvenliği Uzmanlığı

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.