| General OSGB | İş Güvenliği Uzmanlığı

İSG Uzmanı Olanlar En Çok Hangi Sektörlerde Çalışabilir?

Günümüzde birçok sektörde çalıştırılması zorunlu olan iş güvenliği uzmanı olanlar en çok hangi sektörlerde çalışıyor? Sorusuna ve merak ettiğiniz birçok konuya bu yazımızda yer verdik.

is guvenligi uzmani olanlar en cok hangi sektorde calisiyor

Hangi sektörlerde çalıştığına dair bilgileri paylaşmadan önce iş güvenliği uzmanı nedir, ne iş yapar gibi soruların yanıtlarını verelim. Bu meslek sahipleri çalıştıkları iş yerlerinde güvenliği, sağlık koşullarını ve çevresel etkenleri denetleyen kişilerdir. Bir iş yerinde çalışan kişilerin iş güvenliği ve iş sağlığı üzerine aldığı eğitimler de yine iş güvenliği uzmanları tarafından verilmektedir. Çalıştıkları iş yerlerinde personeli koruma önlemlerini almakla yükümlüdür. Bunun yanı sıra iş yerinde meydana gelebilecek fiziksel ve ruhsal, kimyasal tehlikelerin de bertaraf edilmesini sağlamaktadırlar.

İş yerlerinde kullanılan makine, teçhizat ve ekipmanların iş güvenliğine uygun olup olmadığını inceleme, iş yerinde olası tehlikeleri tespit etme, kimyasal ürünler kullanılan iş yerlerindeki bu tip ürünlerin zehirleyici olmasına yönelik tespitlerin yapılması, personelin iş yerinde çalışırken güvenli bir ortamda çalışmasını sağlama, örnekleri mevcut olan iş kazalarının tespiti ve gerekli önlemlerin alınması, iş yerindeki çalışma koşullarının personelin fiziki ve ruh sağlığına olan etkilerinin araştırılarak iyileştirici önlemler alınması, yangın tatbikatı gibi acil bir durumda personelin nasıl hareket edebileceğinin tespiti açısından gerekli eğitimlerin verilmesi gibi görevler de iş güvenliği uzmanlarının sorumluluk alanları arasında yer almaktadır.

Gelelim iş güvenliği uzmanı olanlar en çok hangi sektörlerde çalışıyor? Sorumuzun yanıtını vermeye. İş güvenliği uzmanı olanlar en çok çevre, sağlık, yapı sektörleri başta olmak üzere hizmet, danışmanlık, maden ve metal sanayi, enerji, üretim endüstriyel ürünler, elektronik ve elektrik sektörlerinde görev almaktadırlar. 

is guvenligi uzmani olanlar en cok hangi sektorde calisiyor istanbul

İş Güvenliği Uzmanı Eğitim Durumu

Günümüzün geçerli meslekleri arasında yerini almış olan İş güvenliği uzmanlarının eğitim durumu sürekli merak konusu olmaya devam etmektedir. İş bulamayan üniversite mezunlarının gözü son yıllarda bu meslekte olup, ancak bir takım kriterlerin oluşmamış olması sebebi ile iş güvenliği uzmanı olamadıkları bir gerçektir. Görünüşte oldukça rahat bir meslek olarak gözükse de ciddi anlamda sorumlulukların üstlenildiği bir meslek olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, iş güvenliği uzmanı eğitim durumu nedir? Şimdi bu soruya yanıt verelim.

Mimarlık, Mühendislik, Fen ve Edebiyat Fakültelerinin Fizik ve Kimya bölümü mezunları ile teknik öğretmenlik, iki yıllık eğitim veren yüksek okulların iş sağlığı ve güvenliği bölümlerinden mezun olunması iş güvenliği uzmanı olabilmek için gerekli ilk eğitim basamağını oluşturmaktadır. Sonrasında Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca verilen eğitimlerden başarılı olunması ile birlikte iş güvenliği uzmanı belgesine hak kazanılmaktadır. Bu belgeye sahip olanların belgelerini her beş yılda bir yenilemeleri halinde mesleğe devam edebilecekleri şartı da bulunmaktadır. Belgelerini yenilemeyen iş güvenliği uzmanlarının çalışmış oldukları kurumla iş ilişkisi sonlandırılmaktadır. Günümüzde birçok kişinin hayali haline gelen bu meslekte uzun yıllar çalışmak istiyorsanız, yenileme dönemlerini kesinlikle geçirmemenizi tavsiye ederiz.

is sagligi ve is guvenligi uzmani olanlar en cok hangi sektorde calisiyor

İş Güvenliği Uzmanı Olanlar Hangi Yeteneklere Sahip? 

Seçtiği mühendislik, mimarlık gibi geçerli olan meslekleri yapmak istemeyip, çalışma hayatına iş güvenliği uzmanı olarak devam etmek isteyenlerin bir takım yeteneklere sahip olması gerektiğini biliyor musunuz? Bu yenenekler nelerdir? Bu yeteneklere sahip olmayan iş güvenliği uzmanlarının iş bulmaları güçleşir mi? Şimdi hep birlikte bu soruların yanıtlarını görelim.

İş güvenliği uzmanı olan kişi herşeyden önce hizmet verdiği sektörde dikkatli, detayları en ince ayrıntıya kadar görebilen bir yeteneğe sahip olmalıdır. Çalışılan iş yerinde birçok kişinin gözünden kaçan durumlar kendisi tarafından tespit edilmeli ve müdahale edilmelidir. Bir ikinci yetenek ise iletişim becerilerinin yüksek olmasıdır. İş yerinde güvenlik önlemleri konusunda çalışanlara gerekli talimatları sunarken diğer yandan iş verenlere de rapor etme yetisine sahip olmalıdır. Koordinasyon iş güvenliğinde oldukça önemli bir husustur. Ağır çalışma koşullarına uyum sağlayacak fiziki özelliklerin yanı sıra seyahat etme özgürlüğü olan bir kişi olması gerekmektedi. Çalıştığı sektörde karşılaştığı tehlikelerin tespiti neticesinde acil eylem planları gerçekleştirerek gerekli güvenlik önlemlerinin alınması için çözümcü bir kimliğe sahip olması da bir diğer önemli yetenek olarak bilinmektedir.

Görüldüğü üzere iş güvenliği uzmanı olmak düşünüldüğü kadar kolay olmamaktadır. Eğitim ve gerekli belgelerin alınması da bir kişiyi uzman yapmamaktadır. Bunun için kişinin taşıması gereken özelliklerinin olması, hemen her sektörde rahatlıkla iş bulmasını sağlayacaktır. Aksi taktirde iyi referansları bulunmayan, iş güvenliği uzmanı belgesine sahip birçok kişi günümüzde halen daha iş ilanlarına başvuru yapmakla kalmaktadır.

İş Güvenliği Uzmanlığı

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.