| General OSGB | İş Güvenliği Uzmanlığı

İş Güvenliği Uzmanı İşe Başladığında İlk Olarak Neler Yapmalı?

İş güvenliği uzmanı olmak için uzun bir yoldan geldiniz. İş güvenliği eğitimi alarak sınavda başarılı oldunuz ve Çalışma Bakanlığı tarafından sertifikanız düzenlenerek iş hayatına başladınız. Peki “iş hayatında nasıl başlarsanız öyle gider” diye düşünerek tedirgin olanlardan mısınız yoksa daha sakin ve rahat bir şekilde “nasıl olsa öğrenirim ” düşüncesinde misiniz?

Daha fazla '' İş Güvenliği Uzmanlığı '' içeriği için hemen generalosgb.com/is-guvenligi-uzmanligi.html bağlantısını ziyaret etmelisiniz. Hazırladığımız içeriklerde iş güvenliği uzmanlığı alanında güncel gelişmeleri takip edebilir ve bu sektördeki sorularınıza çözüm bulabilirsiniz.!

Hangi düşüncede olursanız olun, ne hissederseniz hissedin, çalışma hayatının en meşakkatli ve değerli meslek gruplarından birinde işe başlıyorsunuz. Bunun bilincinde olarak, yaptıklarınızın insan hayatı ile bire bir ilişkili olduğunu düşünerek,
iş güvenliği uzmanı işe başladığında ilk olarak neler yapmalı konulu yazımızı sonuna kadar okumanızı istiyoruz.

Sertifikasını Yeni Almış İSG Uzmanının Sorumlulukları - General OSGB

İlk olarak mevzuatla ilgili kaynaklarınızı tamamlayın. Yani meslek hayatınız boyunca kullanacağınız tüm kanun, yönetmelik ve genelgeler elinizin altında hazır olsun. İSG-KATİP modülünden işyeri sözleşmeniz imzalandıktan sonra artık siz de bu büyük ailenin bir parçası olacaksınız.

Görevlendirildiğiniz işletmenin ana krokisini kabaca bir çıkarın. Bunu işletmeyi genel olarak gezerek ve notlar alarak yapmanız faydalı olacaktır. Eğer işletmenin birden fazla binası, yemekhanesi, üretimhanesi, tuvaleti vb. birimleri varsa, her yeri incelediğinizden emin olun. Bu geziyi yaparken insanlarla iletişim kurmaktan çekinmeyin. Zira her şey insan ilişkisiyle çözülür.

General OSGB Banner

Bu ziyareti andıran geziden sonra mutlaka daha detaylı notlar alabileceğiniz ve daha geniş zaman ayırabileceğiniz bir gezi daha düzenlemelisiniz. Üstelik bu ikinci incelemede yanınızda işletmeyi temsilen de birileri olmalı. Bu sırada kesinlikle özel politika gerektiren kadın işçi, engelli işçi ve genç işçi olup olmadığını öğrenin.

Sertifikasını Yeni Almış İSG Uzmanının Sorumlulukları

Yapacaklarınız henüz bitmedi. Yapacağını her şeyin aynı zamanda sorumluluğunu olduğu unutmayın. İşyeri gezisinde dikkat edilecek unsurlar, makinelerin yerleşimi, manuel olarak kullanılan alet ve edevatlar, imalatta kullanılan kimyasallar ve hammaddeler, büyük ölçekli forklift, vinç veya kepçe benzeri makinelerin listesi, yangını önleme konusunda bulunan envanterlerdir.

İş Güvenliği Uzmanı İşe Başladığında İlk Olarak Neler Yapmalı?

Elinizde önceden oluşturulmuş bir Check-List olması önemlidir. Bu listede sormanız gereken sorular yer almalı ve cevabını aldığınız soruları işaretlemelisiniz. Böylece hiçbir şeyi atlamamış olursunuz. İşletmede bulunan bütün makinelerin kendi özel yönetmeliklerine uygun olup olmadığını araştırmalısınız.

Makinelerin periyodik bakımlarının uzmanları tarafından yapılıp yapılmadığını ve buna ait olan çizelgenin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu makinelerin nasıl kullanılacağına dair açık bir talimat bulunduruluyor mu bakmanız gerekiyor.

Elbette sıra makine kullanımında koruyucu ekipmanların ve giysilerin kullanılıp kullanılmadığının sorulmasına gelmektedir. Bu çok önemlidir. Çünkü iş yaşamında insanların zarar görmesinin birincil nedenlerinden biri koruyucu ekipmanları kullanmıyor oluşudur. Önem verilmeyen bir kask, 4. Kattan kafanıza düşen bir taşın vereceği zararı minimize edecektir.

Sözleşme İmzalamış İSG Uzmanının Göreve Başlaması

Ortak Sağlık Güvenlik Birimi veya İşyeri Sağlık Güvenlik Birimi ile sözleşme imzaladıktan sonra kendi işyerinizi tanımak da önemlidir. İş arkadaşlarınızı tanımak, görevlerini bilmek, birlikte çalışacağınız kişilerle iletişim kurmak gerekir.

Sözleşme İmzalamış İSG Uzmanının Göreve Başlaması - General OSGB

İş güvenliği kültürünü oluşturma bir takım çalışması gerektirir. Bu takımda OSGB’de yer alan uzmanlar, işyeri temsilcileri ve çalışanlar hep birlikte çalışır ve başarıya ulaşmak için mücadele eder. Başarı yasal gereklilikleri tamamladıktan sonra herhangi bir iş kazasının ve meslek hastalığının yaşanmamasıdır.

Tüm ekip aynı hedefe doğru kanalize olduğunda başarı da kendiliğinden gelmektedir. İş güvenliğinin her sacayağı önemlidir. Hiçbiri birbirinden bağımsız düşünülemez. İyi bir eğitimin verilmesi uzmanların görevi ise, bu eğitimlerin hakkını vermek de çalışanların sorumluluğudur. Bu nedenler iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin en verimli şekilde yürütülmesi, iş güvenliği uzmanının koordinesi ile mümkün olacaktır.

İş Güvenliği Uzmanlığı

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.