İşyeri Hekimliği ile İlgili Her Şey

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sacayaklarından biri olan işyeri hekimliği ile ilgili her şey tüm detaylarıyla yazımızda yer almaktadır. İş güvenliği hizmetlerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanları öncelikli olarak akla gelse de, bu branş kadar önemli ve olmazsa olmaz branşlardan biri de işyeri hekimliği olmaktadır.

Güvenlik boyutunda İSG uzmanlarının profesyonel bakış açısı işe yararken, sağlık boyutunda ise mutlaka işyeri hekimi bakış açısına başvurulmalıdır. Bütün halinde yürütülen bu işlemlerdeki diğer rol alan dal ise diğer sağlık personeli olmaktadır. Daha çok işyeri hekiminin iş ve işlemlerine yardımcı olan diğer sağlık personeli işin dokümantasyon yönünde profesyonel destek sağlar.

İşyeri Hekimliği Nasıl Yapılır
İşyeri Hekimliği Sözleşmesi
İşyeri Hekimliği ile İlgili Her Şey
İşyeri Hekimliği Sertifika Ücreti 2020
İşyeri Hekimliği Yapanlar
İşyeri Hekimliği Eğitimi Ve Sertifikası Nasıl Alınır
İşyeri Hekimliği Ile İlgili Yapilmasi Gerekenler
Fabrika İşyeri Hekimliği

İşyeri hekimliği son zamanlarda popüler olan ve Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinde istihdam alanı bulunan bir meslek dalıdır. Kelime içinde geçen hekimlik, bu uzmanın Tıp Fakültesi olma zorunluluğuna işaret eder. Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra genelde Sağlık Bakanlığına bağlı resmi veya özel hastanelerde, kliniklerde veya özel muayenehanelerde çalışan doktorların, Çalışma Bakanlığı bünyesindeki kadrosu işyeri hekimliği olarak tanımlanmaktadır.

Bunun için özel bir eğitime tabi tutularak işyerindeki sağlık uygulamaları konusunda da yetkin olması sağlanır. Bu yetkinliğe sahip olması gereken sınavdan önce eğitimlere katılıp Tıbbi bilgilerden daha çok işin prosedür boyutunun anlatıldığı dersleri bitirmesi önemlidir. Bunun ardından gireceği Çalışma Bakanlığı sınavında başarılı olarak işyeri hekimliği ünvanına sahip olması gerekmektedir.

Daha fazla '' İşyeri Hekimliği '' hakkında bilgi almak için hemen generalosgb.com/isyeri-hekimligi.html bağlantısını ziyaret etmelisiniz. Hazırladığımız içeriklerde '' İşyeri Hekimliği '' alanında güncel gelişmeleri takip edebilir ve bu sektördeki sorularınıza çözüm bulabilirsiniz.!

İşyeri hekimi ne kadar maaş alır?

Peki işyeri hekimi ünvanına sahip hekimler direkt olarak işletmelere başvurup işyeri hekimliği yapabilirler mi? Hayır. Çalışma Bakanlığı iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesi için yetkilendirdiği OSGB veya İSGB’ler aracılığıyla personel istihdam edilmesini istemektedir. Bu personel alımı kapsamında iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli yer almaktadır.

OSGB ve İSGB bünyesinde çalışan işyeri hekimi ne kadar maaş alır? Bu maaşlar normal hekimlik kadar tatmin edici midir?

  • Evet. Türk Tabipler Birliği tarafından her yıl güncellenecek şekilde işyeri hekimlerinin alacağı minimum ücretin tespiti yapılmaktadır. Bu ücretlerin altında olmayacak şekilde Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri işyeri hekimi çalıştırabilmektedir. İşyeri hekimliğinin haklarını arayan bir meslek örgütü olması, branşa verilen değeri göstermektedir.

İşyeri hekiminin ne kadar ücret aldığı ile ilgili detaylı bilgiye Türk Tabipler Birliği web sitesinden ulaşabilirsiniz. Her yıl güncellendiğini unutmadan ücretlerin değerlendirilmesi faydalı olacaktır.

İşyeri Hekimliği Nasıl Yapılır?

İşyeri hekimliği sınavı

İşyeri hekimliği sınavı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ÖSYM aracılığı ile yapılmaktadır. Bu sınava girme şartı kesinlikle Tıp Fakültesi mezunu olmaktır. Başka hiçbir bölüm mezunu bu sınava giremez.

ÖSYM tarafından iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına ve işyeri hekimlerine yönelik yapılan sınavda başarılı olmak için belirtilen baraj puanını geçmeniz önemlidir. Daha sonra yapılacak iş ve işlemler ile ilgili Çalışma Bakanlığının yayınlayacağı kılavuzdan bilgi alınabilir.

İşyeri hekimliği sınavı konuları

İşyeri hekimliği sınavı Mayıs ve Aralık aylarında 2 defa yapılmaktadır. Bu sınavda sorumlu olduğunuz konu başlıkları Hukuk, Genel İSG Konuları, Mevzuat, Sağlık ve Tekniktir. Bu konu başlıklarının sınavdaki soru yüzdeleri ise;

  • Hukuk (%5)
  • Genel İSG Konuları (%15)
  • Mevzuat (%25)
  • Sağlık (% 50)
  • Teknik (%5)

Anlattığımız gibi temel uzmanlık alanınız olan sağlık bilgisi sınavın yarısını kapsamaktadır. Ondan sonra gelen öncelikli iki konu ise Mevzuat ile Genel İş Sağlığı ve Güvenliği konuları olmaktadır. Yalnızca kendi alanınız ile ilgili değil alanı ilgilendiren yönetmelikler, genelgeler ve diğer mevzuat kısımlarına da sınavda başarılı olacağınız kadar hakim olmanız istenmektedir.

İşyeri hekimliği kursu

İşyeri hekimliği sınavından önce başarılı olmak adına işyeri hekimliği kursuna katılmak katkı sağlayacaktır. Her ne kadar tıbbi bilgiler konusunda yetkin olunsa da işyeri hekimliğinin mevzuatına hakim olmak da önemlidir. Zira bu konudaki sorumluluk tamamen işyeri hekiminin üzerinde olmakta, denetimlerde yapılan çalışmalar hakkında uzmandan bilgi alınmaktadır.

İşyeri hekimliği kursu Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerince yapılmaktadır. Bu kurslara katılmak için belirli bir ücret ödemeniz gerekir. Ardından teorik ve uygulamalı olarak yapılan derslere katılmanız gerekmektedir. Uygulama staj olarak planlanmakta ve işin saha çalışmalarını içerdiği için mutlak devam istenmektedir.

Eğitimcilerden alınan derslerden sonra işin mevzuat yönüne hakim olmak için işyeri hekimliği örnek sorular içinden sizinle ilgili olan kısımları çözmeniz, sınava aşina olmak bakımından önem ihtiva eder. İşyeri hekimliği kursu sonunda yapılan sınavda başarılı olmak için mezun olduğunuz alanın temel bilgilerinin yanı sıra, o alana ait mevzuat, prosedür, bilgi, belge ve dokümanlar konusunda da bilgi sahibi olmanız önemlidir.

İşyeri hekimliği kursu toplamda 180 saat sürmektedir. Eğitime dahi yalnızca hekimler başvurabilmektedir. İki farklı eğitim metodu kullanılmaktadır. Toplam 180 saatin 90 saati uzaktan eğitim metodu ile yapılabilmektedir. Kalan 90 saat ise yüz yüze eğitim olarak alınmaktadır. Ayrıca bunlara ilaveten 40 saatlik bir uygulama eğitimi de söz konusudur. Teorik derslere devamsızlık yapılabilirken uygulama eğitimlerinde devamsızlık söz konusu olmamaktadır.

İşyeri hekimliği kursu için hangi belgeler istenmektedir;

  • Kurs başvurusu dilekçesi (İlgili birimin web sitesinden temin edilebilir)
  • Diplomanız veya geçici mezuniyet belgeniz
  • Kimlik fotokopiniz
  • Kurs ücretinin yatırıldığına dair makbuz

İşyeri Hekimliği Yapılması Gerekenler

İşyeri hekimliği sertifika ücreti 2020

İşyeri hekimliği sertifika ücreti 2019 yılı için 520 TL olarak belirlenmiştir. Bu 2020 yılında değişmesi kuvvetle mümkün olan bir ücrettir çünkü; her yıl güncellenmektedir. İşyeri hekimlerine yönelik olarak verilecek eğitimlerde etkin şekilde rol almak ve eğitici kimliğine sahip olmak için başvurulan bu sertifikalar ile binlerce İSG uzmanı ve işyeri hekimi eğitimlerden geçmektedir.

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinde görev alan eğiticilerin, yeni başvurularda sıfırdan eğitim alacak olan iş güvenliği uzmanlarına, işyeri hekimlerine ve diğer sağlık personeline yönelik olarak görev almalarını sağlayan bu sertifika sayesinde, profesyonellerin eğitim vermesi sağlanmaktadır.

Daha fazla '' İş Güvenliği Uzmanlığı '' içeriği için hemen generalosgb.com/is-guvenligi-uzmanligi.html bağlantısını ziyaret etmelisiniz. Hazırladığımız içeriklerde iş güvenliği uzmanlığı alanında güncel gelişmeleri takip edebilir ve bu sektördeki sorularınıza çözüm bulabilirsiniz.!

İşyeri hekimliği sertifika ücreti yine her yıl yenilenme trendine sahiptir. Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinde eğitici olarak görev almak veya burada istihdam edilmek üzere yine bu birimlerde eğitim-kurs almalısınız. Bu sektörün en önemli işlevini yerine getiren OSGB’ler ve çalışan uzmanlar, tüm ülkenin iş güvenliği yükünü yüklenmektedirler.

İşyeri hekimliği yapanlar

Tüm bu süreçler içerisinde OSGB veya İSGB’lerde işyeri hekimliği yapanlar tamamen uzmanlık gerektiren bir sürecin aktörü olmaktadırlar. Meslek hastalıkları veya iş kazalarında alınması gereken önlemler iş güvenliği uzmanının sorumluluğu altında ise, hastalık vuku bulduktan sonraki süreç işyeri hekiminin sorumluluğu altındadır.

İş kazaların önlenmesi ile ilgili yapılacak tüm çalışmalarda İSG uzmanının yanında yer alan işyeri hekimlerinin yanı sıra, diğer sağlık personeli, işletmede çalışanlar ve işletme temsilcisi de süreçlerin planlanmasından önlemlerin uygulanmasına kadar, uzun bir süreçte koordineli şekilde çalışmaktadırlar.

İşyeri hekimliği yapanlar deneyimlerini göreve yeni başlayan işyeri hekimlerine aktarmak için online gruplarda veya forumlarda bilgi paylaşımında bulunabilirler. Bulunduğunuz ve yazılarını okuduğunu bu blog altında tecrübelerinizi paylaşarak iş güvenliği hizmetlerini yürüten tüm paydaşların faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.