İşyeri hekimi Nasıl Olunur? (Gerekli Şartlar)

Yapılan bütün çalışmaların sonucu ile beraber işçilerin sağlıkları ve güvenliğinin korunması üzerine bazı kanun ve hükümler ortaya çıkmıştır. Özellikle de sıklıkla yaşanan iş kazalarının ardından iş güvenliği ile ilgili birçok farklı uygulama gerçekleştirilmiştir. Bu uygulamalardan bir tanesi de işyeri hekimi uygulamasıdır. Bazı işyerlerinde işyeri hekiminin olması zorunludur.
Ülkemizde iş güvenliği uzmanlığından önce işyeri hekimliği konusu bulunmaktaydı. Fakat bazı yapılan düzenlemeler ile bu işlem daha güvenilir hale getirilmiştir. Eskiden 50 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde işyeri hekimi olmak zorundaydı. Günümüzde ise yapmış oldukları işler tehlikeli veya çok tehlikeli sınıfında bulunan işletmelerde işçi sayısı 50 olmasa bile muhakkak iş yeri hekimine sahip olmak zorundadır. İş dünyasında İşyeri Hekimliği oldukça önemlidir.

İşyeri hekimi Nasıl Olunur?
İşyeri hekimi Nasıl Olunur? (Gerekli Şartlar)
İşyeri hekimi Olmak İçin Gerekli Şartlar
Sınava Girmeden İşyeri Hekimi Olmak Mümkün Mü?
İşyeri Hekimi Nerede Çalışır?
Tam Zamanlı İşyeri Hekimi Başka Yerde Çalışabilir mi?
İşyeri Hekimliği sertifikası alabilmek
İşyeri Hekimliği sertifikası alabilmek için belli bir sınava girmek

İşyeri hekimi Olmak İçin Gerekli Şartlar

İşyeri hekimi olabilmek için neler yapılması gerekiyor, şartlar nelerdir gibi sorular bu konu ile ilgilenenlerin en merak ettikleri konular arasındadır. İşyeri hekimi olabilmek için en önemli belge tabii ki de hekim diplomasına sahip olmaktır. Doktorluk branşının ne olduğu işyeri hekimi olmaya ve bu görevi yapmaya engel bir durum değildir. Yani herhangi bir alanda doktor olan kişi yapılacak başvuruların ardından işyeri hekim olabilmektedir. İşyeri hekimi olabilmek için bakanlığın açmış olduğu sınavlara girerek buralarda yeterli olan puan almak gerekmektedir. Ayrıca yine bakanlık tarafından yetkilendirilmiş olan yerlerden iş sağlığı ile ilgili ve güvenliği ile ilgili eğitimler almak gerekmektedir. Bazı şartlarda ise herhangi bir sınava girmeden işyeri hekimi olabilmek mümkündür.

general osgb banner

Sınava Girmeden İşyeri Hekimi Olmak Mümkün Mü?

İşyeri Hekimliği sertifikası alabilmek için belli bir sınava girmek gerekmektedir. Fakat bazı şartları sağlayan hekimlerin bu sınavı muaf tutarak işyeri hekimi olabilmeleri mümkündür. Hekimlik diplomasına sahip olan iş sağlığı ve güvenliği doktoru ve iş sağlığı ve güvenliği alanında yardımcılık süresi içerisinde olan 8 yıllık teftiş yapmış olan hekimler, iş müfettişleri sınava girmeden işyeri hekimi olabilirler. Ayrıca Genel Müdürlük ve bağlı birimlerde 8 yıl fiilen çalışmış olan birçok hekim de işyeri hekimi olabilme hakkına sınavsız olarak sahiptir. Bazı doktorlar okurken veya görevlerini aldıkları sırada iş ve meslek hastalıkları yan dal uzmanlığı almaktadırlar. Bu uzmanlık eğitimini hekimliğe ek olarak alan doktorlar da yine işyeri hekimliğinde sınavsız olarak görev alabilmektedirler.

İşyeri Hekimi Nerede Çalışır?

İşyeri hekimi yıllardır var olan bir uygulamadır. 2013 yılından önce bazı kanunlar ile belirlenen İşyeri hekimliği 50’den fazla işçisi olan yerler için zorunludur. Fakat Daha sonrasında yapılan bazı düzenlemeler ile işyerleri tehlikelerine göre sınıflandırılmıştır. Tehlike alanı tehlikeli veya çok tehlikeli olan iş yerlerinin işçi sayısı 50 olmasa bile işyeri hekimi çalıştırma zorunlulukları bulunmaktadır. Çünkü karşılaşılabilecek herhangi bir iş kazasında ilk müdahaleyi işyeri hekimi gerçekleştirecektir. Ve insan sağlığı için bazen saniyelerin önemli olduğu bu konuda işyeri hekimlerinin çok tehlikeli ve tehlikeli yerlerde bulunma zorunluluğu oldukça gerekli bir mevzudur.

İşyeri hekimi olabilmek için neler yapılması gerekiyor?

Tam Zamanlı İşyeri Hekimi Başka Yerde Çalışabilir mi?

İşyeri hekimi olarak çalışanların merak etmiş oldukları konulardan bir tanesi de çalışma saatleri ve mesai durumlarıdır. Bir işyeri hekiminin ayda 195 saat çalışması tam zamanı çalıştığı anlamına gelmektedir. Bu çalışma süresini tamamlayan işyeri hekimi ekstra yirmi iki buçuk saatlik bir mesai yapabilme hakkına da sahiptir. Yapılan bu 22 buçuk saatlik mesai de eklendikten sonra bunun dışında herhangi başka bir yerde çalışıyor çalışmadığı merak ediliyor. Tam zamanlı görev yapan işyeri hekimi gerekli olan mesai suresini tamamladıktan sonra herhangi başka bir yerde sözleşme yaparak mesai harcayamaz.

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. General OSGB
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.